Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ρολάκια με σταφίδες και κανέλα


Ένα εύκολο, γρήγορο γλυκάκι 
για τις ξαφνικές κρίσεις υπογλυκαιμίας! J

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτα
2-3 κουταλιές βιτάμ λιωμένο
4-5 κουταλιές καρύδια χοντροτριμμένα
4-5 κουταλιές σταφίδες
Ζάχαρη καστανή
Κανέλα

Απλώνουμε τη σφολιάτα στον πάγκο εργασίας.
Αλείφουμε καλά με το βιτάμ.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη καστανή ζάχαρη και κανέλα.
Απλώνουμε τις σταφίδες 
 και τέλος τα καρύδια.
Διπλώνουμε σε ρολό 
και κόβουμε σε χοντρές ροδέλες
Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο βιτάμ.
Τοποθετούμε τις ροδέλες σε ταψί καλυμένο με λαδόκολλα 
 και ψήνουμε στους 170ο για μισή ώρα περίπου 
ή μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα.
Τα τσακίζουμε καλύτερα ζεστά 
αλλά και κρύα είναι μια χαρά!

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Κέικ με μήλα και σταφίδες

Στο κέικ με τριμμένο μήλο που είχα φτιάξει προ καιρού 
έκανα κάποιες μικροαλλαγές 
και πρόσθεσα σταφίδες για ακόμα περισσότερη νοστιμιά και ενέργεια!

 Για 2 μακρόστενες φόρμες:

1 φαρίνα ολικής 500 γρ (αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του)
1 βιτάμ 250 γρ
1 φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
4 αυγά
3 μήλα μέτρια (έβαλα 2 πράσινα και 1 κόκκινο)
2 κουταλάκια κανέλλα
1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές και μαύρες
2-3 κουταλιές κονιάκ
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
Άχνη και κανέλα για το τελικό πασπάλισμα


Αφήνουμε το βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου 
να μαλακώσει αρκετά.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα περνάμε στο μούλτι 
ή τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού ~ 
δεν πρέπει να λιώσουν, πρέπει να υπάρχουν ορατά κομματάκια!
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ.
 Χτυπάμε το βιτάμ στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα,
 μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, 2 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη (λευκή και καστανή)
 και ένα-ένα τα αυγά, εναλλάξ.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
 Όσο το μίγμα χτυπιέται, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τη φόρμα 
(ή τις φόρμες)  που θα χρησιμοποιήσουμε. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170ο βαθμούς 
(ή στους 180ο στις αντιστάσεις).
Ρίχνουμε στο μίγμα την κανέλα, τις σταφίδες και το τριμμένο μήλο.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ 
και προσθέτουμε εναλλάξ τη φαρίνα με το γάλα.  
Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
 Αδειάζουμε το μίγμα στις φόρμες και ψήνουμε για 50-55 λεπτά περίπου, 
 μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. 
Δοκιμάζουμε με την λάμα ενός μαχαιριού, 
αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο, 
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

 Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να μισοκρυώσει.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Θαυμάσιο!

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Χοιρινό φρικασέ με σέσκουλα

Να γλείφεις και τα δάχτυλά σου… J
Υλικά:

1 κιλό χοιρινός λαιμός
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά αλεύρι
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 ποτήρι ζεστός ζωμός κοτόπουλο
3 μάτσα σέσκουλα
5-6 φύλλα μαρούλι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά
Χυμός από 2-3 λεμόνια

Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Πλένουμε καλά τα μαρούλια και τα σέσκουλα και τα χοντροκόβουμε, 
αφού αφαιρέσουμε τα πολύ χοντρά κοτσάνια,.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο 
και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
 Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε 2-3 φορές.
 Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
 Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, 
χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, 
σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό 
να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο ~ 
με προσοχή το αλάτι, γιατί έχει αρκετό ο ζωμός.
 Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα σέσκουλα και τα μαρούλια, 
ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 15 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλατοπίπερο.
 Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το λεμόνι.
Παίρνουμε κουταλιές από το ζουμάκι του φαγητού 
και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο, 
μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία του.
 Σβήνουμε τη φωτιά, 
περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό, 
κουνάμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού, 
αφήνουμε για λίγη ώρα πάνω στο καυτό μάτι 
 και απολαμβάνουμε το φαγάκι ζεστό 
με φρεσκοψημένο ψωμάκι για ατέλειωτες βούτες!!! J

Καλή μας όρεξη!!!

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Τυρόψωμο… στο λεπτό!


Καλησπέρα σε όλους!  Διάφορες ασχολίες –ευτυχώς όλες ευχάριστες- με κράτησαν μακριά από εσάς και από την αγαπημένη μου ασχολία ~ την μαγειρική! Ελπίζω να μπω πάλι σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς… και εν τω μεταξύ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που συνεχίζετε, με τις επισκέψεις και τα σχόλιά σας, να μου κάνετε παρέα! J

Υλικά:

1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
2 φλιτζάνι αλεύρι για ψωμί ζυμωτό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
2 αυγά
300 γρ. φέτα σκληρή πικάντικη
100 γρ. κατίκι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Δεντρολίβανος φρέσκος


Σε βαθύ μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα 
και περιμένουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε τα αυγά, την φέτα χοντροκομμένη, το κατίκι, τα αλεύρια, 
                         λίγο αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την ρίγανη.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ και αδειάζουμε μέσα το μίγμα, 
φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο
 και στολίζουμε με τον φρέσκο δεντρολίβανο.
Αφήνουμε το τυρόψωμο στην άκρη για λίγη ώρα να ξεκουραστεί 
και εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο στον αέρα.
Ψήνουμε το τυρόψωμο για 45 λεπτά περίπου, 
μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το απολαμβάνουμε ζεστό ή κρύο!

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος 
να απολαύσουμε «τυρόπιτα» στα γρήγορα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...